You are currently viewing La choulette Ambrée
Ale, Frankrike, La choulette Ambrée, Brasserie La Choulette, Bière de garde
  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:2018-05-23
  • Inläggskategori:Ale / Blog

La choulette Ambrée

En Ale på 8% med fyllig smak av fruktig romrussin och dadlar,Flaskan är på 75cl och kan inhandlas för 57,90 kr.

Tänk dig mörk söt rom och du kommer väldigt nära. Melass eller sockerrör är med på denna rymdfärd. Söt men långt bak i gommen. Inte sockersöt, en sötma som ligger kvar och bara kan anas i bakgrunden. Mjuk, maltig, mustig, fyllig sötma med len humledoft som fyller näsborrarna. Smaken sitter kvar länge i munnen. Alltså sitter verkligen kvar länge, men inte ett dugg besvärande snarare kompletterande, påminner om tobaksblad. Du kommer märka det när du tar ett andetag. Just det, glöm inte andas.

Det här är en Ale som för mig är klart annorlunda, känns som jag måste skippa veteölen ett tag nu och testa fler Ale för att förstå den.

Färgen på ölen är hypnotiserande vacker. Mörkt bärnstensfärgad, brunröd. Ögonen drunknar i vätskan. Det är som ett eget mikrokosmiskt universum med stjärnor och galaxer. Jag kan inte sluta titta, det är nästan drömmande…


…Den pulserande dörren glider ned med ett susande snabbt ljud och stannar med ett smackande ljud som bekräftar att dörren är säkrad. Det är varmt, det hörs på ljudet. Displayen på stjärnlöjtnat Juliettes arm vibrerar och blinkar rött. Juliette tittar: en push notis från google erbjuder extra lagerutrymme online, hon skakar på huvudet.

Juliette går försiktigt in genom den halvmåne formade öppningen med dragen Lard modell 2059C-femelle. Den franska imperieflottans standardvapen sedan år 2160 och som alltid har egenheten att misstända om bäraren är nervös.

Manöverbryggan på skeppet Saison domineras av en rödbrun svävande vätska formad i en osymmetriska figur i mitten av rummet.
Tentakler från figuren, som är mer likt mjuka trädgrenar, fingrar på manöverpaneler och skärmar som en pianist på ett piano. Manöverpanelerna längst med väggarna är en brokig blandning av biologiska inälvor, modern teknik och antikviteter.

Skrymmande kopparcisterner med ventiler, rör och runda glasmätare delar plats med biologiskt kött, inälvor, gnistrande dioder och dallrande holligrafskärmar. På en av de flimrande skärmarna syns Svampbob fyrkant svepa en öl.

Juliette är okontrollerad nervös. Kommer varelsen se henne, ska hon gå in eller skjuta nu. Hjärtat dunkar häftigt, så häftigt att det är hjärtat som bestämmer andningen. Juliette förbannar sin nervositet och kramar hårdare handtaget till sitt vapen och tar ett steg till.

En blöt och smutsig gelémassa droppar ned straxt intill hennes huvud. Juliette ryggar till och skjuter reflexmässigt. Vapnet klickar. Märkte varelsen nått? Ingenting, geléklumpen fingrar vidare på nått… Det ser ut som… Hjärnor! Alltså det ser faktiskt ut som ett manöverbord med hjärnor av människor, så barbariskt…digitalt, tänker Juliette kort och känner skräcken tittar fram.

Hjärtat pulserar så det värker. Juliette försöker ignorerar känslan, höjer vänsterarmen och kollar armdisplayen som vibrerar och signalerar rött igen. Toppen! Google galleri undrar om Juliette vill skapa ett fotokollage av sina bilder hon tog förra året? Juliette morrar till!

Juliette scannar snabbt manöverbryggan alla hörn för att fokusera på den tyngdlösa flytande vätskan i mitten av rummet. Den flytande svävande klumpen är enorm och skymmer nästan hela panoramafönstret på manöverbryggan. Utsikten från pansarfönstret visar vrakspillror från otaliga rymdskepp i den svarta rymden. Juliettes eget skepp, Bière de garde går dock inte att se. Det ligger i hovertech läge, totalt osynlig! Fixar hon det här kommer de att vinna, en pyrrhusseger förstås, men likväl en seger.

Bubblorna i varelsens gelékropp verkar röra sig nedåt. I ett mönster mot en rumpliknande del av klumpens baksida. Det tar ett tag innan Juliette inser att varelsen sitter upp och ned. Displayen på armen vibrerar igen. Juliette blir irriterad men kan inte låta bli att kolla. Google vill bara tala om att resvägen på 7 ljusår hem kommer ta cirka 3 minuter längre tid än normalt på grund av trafiken.
Juliette biter ihop med en tanke i huvudet:
– Nice! Now we can kick ass! Fast på franska förstås.

Nervositeten har raderats och blivit till irriterande undertryckt raseri. Google har retat upp Juliette, allt enligt instruktionerna från franska kadettofficer högskolan. Vapnet Lard 2059C-femelle kommer nu fungera klanderfritt!

Juliette slänger en ring av små bollar som fryser tiden inom en area av 3 kubikmeter från bollens centrum. Ett visslande ljud aktiverar dem redan i luften. Den rödbruna vätskeklumpen reagerar blixtsnabbt samtidigt som det från hjärnorna på manöverpanelen hörs: -Åh nej, vad händer?

Juliette hade inte räkna med hjärnornas respons och förlorar en hundradels sekund och missar med sitt tunga vapen. Kulan försöker hitta sitt mål, men i den biologiska miljön väjer kulan bort från vätskebubblan och far in i nått som ser ut som en sjögurka. Juliette gör en vig hjulande rörelse framåt och väljer samtidigt laserläget på sitt vapen. Hon skjuter i rörelsen medan hon hör några kommentarer från hjärnpanelen om att: – Lagunitas minsann inte sponsrar det här!

Ett sörplande ljud kommer från den glidande vätskebubblan som stannar i rörelsen och snubblar in i en av bollfällorna, för övrigt väldigt likt en tjock glasbägare i motljus. Fällan har slagit igen. I botten på glasbägaren ligger vätska helt stilla. Lite skum på ytan visar att den blivit skadad. Juliette borstar av sig och hölstrar sitt vapen.

– Nice! Nu är helgen räddad!
– Tycker du jag! Svarar hjärnpanelen trumpet.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer