Henric på beermatch testar

startpaket för hembryggning

Ärligt talat! Är startpaket för hembryggningen bara en kul grej och medioker öl eller är det en grej som ”beer-lovers” kan ha nytta av och borde ta som ett nytt steg i att utveckla smak och omdöme? Henric har bestämt sig för att testa.

Okej! Då kör jag igång. Beställt från bettet Brew Hambleton Bart som ligger i Dronfield i utkanterna av Sheffield, samt bryggbolaget i Sverige. Först noggrann desinfektion av alla material.

1. värm extrakt

Jag började med att värma påsen med extrakt i varmt vatten och häller ut vattnet när extrakt är ljummet.

1. Värm påsen med extrakt i varmt vatten, häll ut.

2. koka 3 lit vatten

kokar på nytt upp 3 liter vatten exakt denna gång och häller över extrakten.

2. Koka 3 liter vatten och häll i

3. Häll i socker

Efter varmt vatten häller jag snarast i ett kilo brewing socker och rör om försiktigt

3. Häll i 1kg brewing sugar
3. Häll i 1kg brewing sugar

4. Mera vatten

När sockret blandats ut väl fyller jag på kallt vatten tills jag når 23 liter markeringen på hinken. Temperaturen ska vara mellan 20-25 C.

4. Fyll upp med kallt vatten tills man når 23 liter och temperatur mellan 20-25 C.

5. Jästtime

Strö över jästen som medföljer och rör runt lite försiktigt.

5. Strö över jästen som medföljer och rör runt lite försiktigt.

6. Börja vänta

Sätt på locket på hinken och vänta. Hoppas sedan på det bästa under 10 dagar. Genom kranen har jag gjort ett hydrometerprov där densiteten (sockerhalten) just nu ligger på mellan 38-40. Nytt test om 10 dagar.

6. Stäng locket och vänta

Del 2: Tappningen är klar!

Tappningen är klar även om det var lite arbete med få tag i fler flaskor. Det här gick ganska smidigt även med kapsyleringen. Då jag misstänker jag inte gjorde rätt med hydrometern i början är jag osäker på alkoholhalten men den bör ligga mellan 4,5 – 5%. En tesked socker per 500ml, sedan var det klart.

Nu ska flaskorna stå 2 veckor i mörker och kolsyrejäsa.

Del 3: provsmakning!

Sådär då var processen färdig och då finns bara en sak att göra. Crack it up!! Direkt när kapsylen faller av stiger lite rök ut. Ett tecken på att kolsyrejäsningen fungerat…antar jag. Vacker färg och ett högt skum som sedan försynt håller sig kvar och följer glasets kant ett bra tag. Sånt är ju viktigt😃.Smaken då…jo helt klart positivt. Ganska söt från mogen banan och möjligen mörka bär, toner av vitpeppar och en angenäm beska som final. Slutsats: Mycket nöjd. Det blir fler bryggningar efter detta.