Kåtöl Modern Pale Ale – Betyg 5,66

Kåtöl Modern Pale Ale – Betyg 5,66

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Ale / ölprovning

Från Ljusdals bryggeri i Brittisk Amerikansk stil. Bas är kornmalt och humle. En öl med många smaker. Honung och kola möter gommen först sedan aprikoser och mandel. Kort smak och beska som avrundas mjukt. Känner vi här även en slutkläm av mässing, plåt och tjära?

Bilden här är 30-talet, statens program för att skapa arbete åt befolkningen för att stävja den pågående ekonomiska krisen. Du har med dina vänner fått ett jobb att lägga plåttak i Vasastaden för dina likar.

Det är rast på tidig eftermiddag. Sommar och solen gassar! Du tar av dig kepsen och känner svalkande från Östersjökusten. Du sätter dig på taket och njuter av utsikten från de gula fälten och jordbrukslandskapet i fjärran.

Blicken vandrar och du tar dig en ny klunk av din öl. En fläkt från stadens kolonilotter straxt intill arbetarkvarteren för med sig honung, smörblomma, bränd kastanj och örter. Du tar dig en ny klunk och torkar dig oförsiktigt om munnen och ölen smaksätts en aning av plåt och metall från dina verktyg. En aning beskt men mycket kort så du bryr dig inte över vad som hänt.

Tystnaden i sällskapet visar att ölen och rasten är efterlängtad. Ljudet från en ensam bil på kullerstenarna, 4 våningar ned, väcker nyfikenhet, än är bilar sällsynta men ingen rör en min.

Utsikten framför er, doften och nuet är viktigare.

Per

Lite av en vete-och lagerdrickare. Gulorange öl speglar även intresset för ljusa sommardagar, stränder och Österlen. Ale och Ipa är också något som väcker intresse och dricker det numera oftare än lager. Erbjuds jag syrligöl får ofta grannen dricka upp det. Har fått upp ögonen för DIPA; Stout & Porter vilket är underbart!