Innis & Gunn – Betyg 6.0
cof

Innis & Gunn – Betyg 6.0

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Ale / ölprovning

En Ale från Skottland med inbjudande doft av aprikos, honung, sirap och halm. Doften följs upp med en smak av kola eller fudge. Den är en aning, men bara en aning söt. Med den balanserade beskan följer smaker som sirap, smör, textil och ekfat.

Blindprovningen tar dig till en varm sensommar i Gotland Visby. Det är medeltidsvecka och de trånga gatorna från Österporten till Donnerska huset på strandgatan myllrar av folk. I ljuset mellan solen och skuggorna skymtar små trästånd med tak av hö. Vägen nedför gatan erbjuds du hemgjord honung, kola, mjöd, sirap och smör.

Hantverkare visar upp sin skicklighet och nygjorda ektunnor både stående och vilande mot kullerstensgatorna sprider en känsla av att vara förflyttad i tiden. Upplevelsen fördjupas av försäljarnas och hantverkarnas tunga tidsenliga kläder av hampa, ylle, lin och nässla.

Vid en liten öppning i backen ned mot strandgatan står två stolar och ett litet runt bord ledigt intill ett mysigt kafé. Ni sätter er ned med den dalande solen i ansiktet. Det klapprande ljudet från trähjul på kullerstenen och folkvimlets röster har en upplyftande effekt av välbehag. Servitrisens dialekt och självklara val av vilken öl du ska ha får dig att kapitulera.

Med det kalla fuktiga glaset i din hand är det nu bara att luta sig tillbaka och slappna av. Med de första dropparna på läpparna är det nu dax att börja nästa resa… i sinnet.

Per

Lite av en vete-och lagerdrickare. Gulorange öl speglar även intresset för ljusa sommardagar, stränder och Österlen. Ale och Ipa är också något som väcker intresse och dricker det numera oftare än lager. Erbjuds jag syrligöl får ofta grannen dricka upp det. Har fått upp ögonen för DIPA; Stout & Porter vilket är underbart!