You are currently viewing Jämtlands ipa
Jämtlands ipa
  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:2019-05-22
  • Inläggskategori:Blog / Ipa

Jämtlands ipa

Ipa:n är kopparröd till färgen. Blev lite paff när jag hällde upp den i glaset. Den fina skumkronan levde länge och komplimenterade drycken när jag tog en klunk. Doften är malt men ska jag vara ärlig kunde jag inte hålla mig utan började dricka redan omedelbart.

Det är en i mitt tycke en underbar ipa och annorlunda. Ölen flörtar både med ale, mörk lager och stout i samma klunk. Mest vill jag nog säga en julig ale ungefär. Smakerna är många och förföriska. Ena stunden är jag i Aladdins paradis för att i nästa stund vara på en trevlig ölkällare i Bayern där en bartender med lederhosen och en överdriven blink med vänster öga, skrattande serverar ölen. En vattning ”touch” som från en tysk lager kommer fram.

Jämtlands ipa erbjuder mycket humle som är fyllig och följs upp av smaker som honung, kola och dadlar för att sedan avslutas med en beska som är exemplariskt trevlig. Beskan tar inte över utan bara följer upp och förlänger alla smaker som just sköljt över dig.

Jag stormtrivs och tar en ny klunk. Jo tusan! Nog är vi i Persien där ölen uppfanns och sitter jag inte vid en basar på en pall och delar dadlar och fikon med en försäljare av kolonialvarorna kaffe, socker och kakao. Mannens vita mustasch vippar i takt med vokalerna och gesterna. Handen far å ena sida till höger och vänster i den långa trånga basaren för att i slutet av en mening alltid landa på hakan och sedan börja om igen. Mannen har en Sekanjabin i sin högra hand, precis som jag, en fräsch syrlig kall drink pyntad med gurka, mynta och lime.

Jag ömså tittar på drinken som är nära på att spillas ut och de skrattande brunbrända ansiktet. Försäljarens skratt är smittande och upplyftande.

Synd att jag bara köpte en Jämtlands ipa. Den här upplevelsen skulle jag vilja dela!

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer