Du visar för närvarande Kulmbacher Eisbock

Kulmbacher Eisbock

Äntligen dags för min första Isbock!

Denna ölstil kallas även *eisbock *och framställs genom att man
frysdestillerar en traditionell bock eller dubbelbock. I och med att
alkohol fryser vid en lägre temperatur än vatten kan man med hjälp av kyla
separera dessa och på så sätt få ett mer koncentrerat öl. Detta görs mot
slutet av jäsningsprocessen eller under mognadslagringen.

Mustig och fyllig smak smak. Farinsocker, torkade frukter och kavring.
Rostade och mogna toner. Sötma ackompanjerar och är tydlig. Känner jag
kanel?

Denna öl går inte obemärkt förbi. Den har en väldigt kompakt smak. Ölen
borde passa till hamburgare med mycket smak, eller revbenspjäll. Blir
wienerschnitzel här vilket borde passa ok.

Enligt legenden kom den första isbocken till av misstag runt 1890. På
bryggeriet Reichelbräu i Kulmbach i tyska Bayern fick en bryggarlärling som
sista arbetsuppgift för dagen att rulla ut faten med färdigjäst bocköl.
Faten skulle från bryggeriet över till lagringsförrådet på andra sidan
gården.

Efter en lång, hård arbetsdag ansåg han att det inte kunde skada om faten
stod kvar ute på gårdsplanen till morgonen. På natten kom en köldknäpp och
när bryggarna anlände följande morgon hade faten spruckit och ölet, sånär
som på en kladdig, mörk sörja i mitten av fatet, hade frusit till is.

Som straff beordrades lärlingen att sleva i sig denna mörka och motbjudande
sörja då man trodde att bockölet var förstört. Men så var inte fallet –
lärlingen var generös nog att dela med sig av sin bestraffning till de
andra bryggarna – och en ny ölstil var född.

www.systembolaget.se/produkt/ol/kulmbacher-1086703/

Abonnera på kommentarer, missa inga repliker.
Meddela om
guest
2 kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer