Ale delas in i 4 ölstilar: Amerikansk ale, Brittisk ale, Belgisk ale och Tysk ale. Ale är ett modernt samlingsnamn på överjäst öl. Metoden att tillverka ale är äldre än metoden att tillverka lageröl. Vörten jäses under högre temperatur, vilket ger ölet en mer komplex smak. Ett tjockt jässkum bildas överst på jäskaret vilket gett upphov till begreppet överjäst. Malt av korn är det vanligaste men såväl vete som råg och havre används.→
Bohemian Winter Ale – El steppdans
Härom natten vaknade jag mitt i natten av att det killade på mustaschen. Sömndrucket lyfter…
St Martin
Blond belgisk ale från Brasserie de brunehaut. Persika, apelsin, sirapslimpa och ”mörka kryddor”. Ganska fyllig…
Adnams Broadside
Här va det Storbritannien i hela glaset, och för den delen också riktigt god. Kanske…
Vicentes – En stökig gäst!
Öl från Portugal, berätta hur ofta ni snubblar över det? Ett portugisiskt bryggeriet, Dois Corvos…
Feckless Best Bitter – Böna & Be!
Klostermunkarna som brygger öl fastar ju också. Intressant tyckte jag, det måste jag testa, lever…
Boont Amber Ale – Rätt packad?
Vi öldrickare har ju noterat den växande floran av burk- och flaskstorlekar som figurerar allt…