Olika typer av ölprovning protokoll i pdf hittar ni här
Ölprovningsprotokollet av Daniel hittar ni på bloggen https://blogg.spofify.se Klicka på ”Ladda ner nu!” för att se pdf-filerna och tanka ned dem eller skriva ut dem. Har ni som besökare tips på fler protokoll eposta oss på info(@)beermatch.se
Lite om ölprovning hemma med tilltugg
Glöm ej bort tilltugg exempelvis ost, choklad, fikon, lakrits, apelsin, kokos, vanilj, dadlar etc till ölprovningen! Ett bra tips om man letar efter smaker man inte kan identifiera.
Värt att veta! Det är bra att lukta i glaset med en näsborre i taget. Normalt är ofta en näsborre täppt i taget så fångar du inte upp någon lukt så byt näsborre.
Vill du neutralisera lukterna är ett bra knep att lukta sig i armvecket och starta om sniffningen i glaset.
Det här protokollet använder vi på Beermatch.se
Här har i Halmstad Beer Club ölprovnings protokoll
Ölprovningsprotokollet av Daniel hittar ni på bloggen https://blogg.spofify.se
Systembolagets öl protokoll
Följande information nedan kommer från http://sverigesbryggerier.se samt ur boken Prova Öl (av Mikk Noodapera & Andreas Alskog). Protokollet är framtaget i samarbete med Svenska Ölfrämjandet.
Exempel på provningsprotokoll
Det är bra att föra anteckningar under provningen. Dels tvingar det oss att skärpa sinnena och hitta ord för det vi känner med näsa och gom – men det gör det också lättare att diskutera provningen efteråt och jämföra resultaten med de andra deltagarna. Vad skall man då anteckna? Framför allt hur ölet ser ut, doftar och smakar – och det viktigaste: ditt eget omdöme om ölet
Tala på ölprovarens språk
Öl är ett känsligt livsmedel. På bryggerierna provar man varje brygd, bland annat för att kunna upptäcka om något gått fel i tillverkningen. Vid provningen används olika termer för att alla skall ”prata samma språk”. Dessa termer är användbara vid alla tillfällen man provar ett öl.